Valgene over rusmidler

Hva er det som påvirker andres valg over å begynne å røyke, drikke alkohol, teste narkotika eller prøve dopingmidler?

 

Det som påvirker andres valg om rusmidler er at de vil gjøre som vennene sine fordi de tenker at de vil bare bli utestengt hvis de har en helt annen mening om rusmidler enn de andre og hvis de ikke gjør som de.   Eksempel: Hvis en vennegjeng skal hjem til en eldre gutt som har rusmidler og tre av fire vil ha, men den som ikke vil ha blir med for og ikke bli utestengt fordi den har en annen mening om rusmidler enn de andre.  Men det er faktisk folk som sier meningene sine og sier faktisk NEI til rusmidler selv om de andre sier ja, fordi den ikke er redd for å si meningene sine eller bli utestengt.

En annen grunn kan være hvis noen hjemme at en eller begge av foreldrene er alkoholiker kan de også påvirke valgene man tar.   Eksempel: Hvis moren er alkoholiker og drikker veldig mye foran barnet og faren sier ingenting på det kan barnet tro at det er helt greit. Barnet kommer mest sannsynlig til å begynne med det selv i tidlig alder. Men hvis faren har sagt noe på det at det ikke er greit å drikke alkohol ville det ha påvirket barnets mening om alkohol.

Flere grunner er hvis en eller begge foreldrene er rusmisbruker vil det påvirke synet på rusmidler.

Andre grunner er at man bare vil gjøre det og kanskje mange drikker eller doper seg begrunnet depresjon.

Det er mange som starter i 14-15 års alder, og da er det mange som starter, røyke, snuse, drikke alkohol og rusmidler. For å kjøpe alkohol er 18 år og for å kjøpe brennevin 20 år. De som er mindreårig får de eldre til å kjøpe til seg noe som er ulovlig. Mange starter også med røyk å snus som de får også de eldre til og kjøpe det til seg. Det er mange som prøver og har blitt avhengig.

Prosentandel av ungdomselever som har vært beruset eller prøvd alkohol, røyk og snus her på Vikna

Alkohol: 17 %

Snus: 10 %

Røyk: 3 %

Cannabis: ca. 2 % i Nord-Trøndelag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.