Hvorfor begynner du med rusmidler?

Hvorfor begynner du med rusmidler?
Hva er årsaken til at ungdommer begynner med rusmidler? Er det på grunn av status? Oppmerksomhet? Eller nysgjerrighet? Det kan vi svare på.
Ungdommer i dag har en hektisk hverdag og opplever mye krav. Det kan føre til at de bruker rusmidler for å roe ned stresset og komme seg litt ut av hverdagen. Noe som påvirker skolelivet og studiene. Ungdommer møter ofte på utfordringer både i skolelivet og på fritiden, som øker stressnivået deres. Det er vanskeligere å si nei til rusmidler når de er midt oppe i en stressende situasjon. De tenker på det som en utvei fra hverdagen.
Det kan være mere fristende når de i rundt deg holder på med rusmidler. Du kan være opptatt av status og å passe inn. For ungdommer betyr det sosiale livet veldig mye. Noen føler de må bruke rusmidler for å passe inn. I noen vennegjenger blir noen utestengt på grunn av at de ikke bruker rusmidler. For noen kan det være mer fristende og viktigere det de i rundt deg mener og sier, enn hva foreldrene mener. De vil også ha status for at de er usikker på seg selv, så de gjør alt for å passe inn.
De fleste ungdommer sliter med livet og ser på rusmidler som en utvei. De misbruker rusmidler til smertestillende. Noen bruker det også for frykt, for å glemme frykten. Hvis noen har opplevd noe traumatisk, vil de nok glemme det og få tankene over til noe annet, så da bruker de rus. De fleste ungdommer har dårlig selvtillit, så de bruker rus som et middel for å føle seg bedre eller for å bli akseptert av seg selv og andre. Noen begynner med rus hvis de har lite utdanning og har bommet på skolegangen. Da kan de føle at de har mislyktes og vil få det bedre.
Bruk av rusmiddel kan være arvelig. Hvis noen av foreldrene, besteforeldrene eller noen annen i slekta er avhengig av rus, er det stor sannsynlighet at du også begynner med det. Da har du også bedre tilgang til rusmidler. Hvis du har en vennegjeng, og de bruker rusmidler men ikke du, da kan de presse deg og til å prøve. Du kan fortsatt si nei, men de fortsetter å presse deg. Det kalles gruppepress. De trenger ikke så veldig å presse deg til det, men du kan fortsatt føle presset bygge seg opp.
Hvis du er litt utenfor, eller ikke har så mange i rundt deg, kan det påvirke deg til å begynne med rusmidler for å få oppmerksomhet. Da trur du at andre vil legge merke til deg og begynner å bry seg. Det er noe positivt med at de da legger merke til deg, men det er negativt at de legger merke til deg på den måten. De kan fortsatt sette stor pris på den oppmerksomheten og bryderiet du får selv om det ikke er noe positivt for deg og din framtid som rusmisbruker. Nysgjerrigheten din kan også påvirke. For når du ser og hører at du ikke skal bruke rusmidler, kan det være mer fristende å prøve, og når du da først prøver, blir du avhengig.

Annonser

9 thoughts on “Hvorfor begynner du med rusmidler?”

 1. det er fine fakta dere har kommet med.
  dere sier mye om hvert «tema» det er veldig bra.

  det kunne kanskje stått mer om hva deres meninger er om at ungdommer begynner med rus.

 2. bra jobba da, men det kunne vert passende med mer av dine egne meninger. Man blir faktisk ikke avhengig av å prøve rusmidler èn gang!

 3. Mange gode fakta om ungdom og rus. hvorfor føler man at man passer inn hvis man bruker rusmidler? Hva syntes dere om at ungdom ruser seg?

 4. Dere har skrevet en god artikkel, mye gode svar på spørmålet hvorfor man begynner med rus.

  Jeg synes mya av det samme går igjen og at dere kunne ha skrevet litt mere om deres egen mening?
  Veldig bra artikkel

 5. Dere kommer opp med mange grunner til at ungdom begynner å drikke og får med mye god informasjon om rusmidler. Dere kunne hatt med mer om deres egen mening, men ellers veldig bra.

 6. Bra dere har fått med dere dette

  Dere kunne ha hatt mer om hvordan folk får tilbudet for og starte med rus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *