Smuglersprit

Smuglersprit

Smuglersprit er sprit som ikke er kvalitets sikkert og kan derfor inneholde metanol som lager den veldig farlige giften, maursyre. Derfor må unge og voksne være forsiktige med hva de kjøper og putter i munnen. Du skal ALLTID vite hva som er i glasset, i dunken eller i pillen.

Konsekvenser av inntak av hjemmebrent eller lignende:

 • Hvis metanol når øynene kan du bli blind.
 • Hvis du drikker for mye metanol kan det bli for mye metanol for hjernen og du dør.
 • Hvis du får så mye at du kollapser, kan det være kritisk hvis en ikke får hjelp umiddelbart.
 • Du kan oppleve kvalme, hodepine, pustevansker og lignende som bivirkninger.
 • Immunforsvaret vil bli sterkt svekket.
 • Ulykker kan skje med de som smugler og de som kjøper.

Stadig hører vi at smuglersprit blir stoppet i tollen eller på grensene til Norge. Hvorfor vil ikke Stortinget ha smuglersprit inn til Norge? Jo det er mange grunner til det. Noen av grunnene er blant annet at det helseskadelig, det blir også mer kriminalitet fordi de som smugler inn gjør noe ulovlig og den som kjøper kan finne på noe ulovlig når han har drukket. Det skaper også et miljø som kan påvirke hendelser og ting som folk kan gjøre når de er beruset av alkohol.

Blir man fersket for å smugle en liten mengde av det inn i landet kan man få bøter, og er det storsmugling havner man i fengsel. Blir man tatt for det en gang, er sjansene større for neste gang man skal krysse grensen at man blir sjekket for smuglergods i fartøyet. Folk fra Øst-Europa smugler sprit og annen alkohol inn i Norge. Fengselsstraff i Norge for øst-europeere er ikke like ille som f.eks. Syria.

Det er ikke bare smugling av sprit og alkohol som det smugles mye av, men også mye snus og tobakk, som kan føre til en stor bot på over 2000 kroner. Må man betale over 3400kr, får man et kriminelt rulleblad.

Ole Ervik var «smuglerkongen» på 1920-tallet utenfor Trønderkysten. Hjemplassen var på Frøya. Han fraktet masse sprit via båt etter at sildefisket slo galt et par år i Nord-Norge. De som var på båtene puttet livet sitt på spill for å frakte sprit fra f.eks.: Spania, Tyrkia og Russland. Siden dette var en lang vei å reise i datidens båter. Disse båtene kunne lett kantre og forlise. Man kan spørre seg selv «Er det virkelig verdt det?». Det har vi svaret på, nei! Det er det ikke. Det kan kanskje være gøy de første 15 minuttene, helt til konsekvensene begynner å slå til.

Vår mening er at man burde holde seg langt unna smuglersprit og holde seg til Vinmonopolet hvis man absolutt skal ha alkohol å drikke, selv om alkohol generelt er en dårlig ide. Smuglersprit kan gi forskjellige skader på seg selv og de rundt oss. Vil man at de rundt skal ha det bra, burde man slutte snarest mulig med slikt. Hvis du ikke greier å stoppe, ikke drikk smuglersprit for all del.

Kilder:

https://www.ung.no/alkohol/1138_Metanol.html

http://www.klikk.no/produkthjemmesider/vimenn/article349595.ece

http://www.nettavisen.no/na24/varsko-nye-og-hyere-smuglerbter/3684847.html

Annonser

5 thoughts on “Smuglersprit”

 1. *Dere hadde veldig bra fakta
  *Veldig bra fakta om hvilken straff du kan få
  *Dere kunne skrevet litt mere om hva som skjer med samfunnet og familien

 2. dårlig: dere kune skrive mer om hva som kune skje vis de får i seg meur giften
  bra:bra at dere sa noe om va som kune skje vis man driker noe feil
  bra:bra at dere sa lit om hvor det kan komme i fra

 3. *veldig nøye om lovene.
  *faktaene er interessant og bra skrevet.
  *manglet om hvem som er mest åpen til å bli avhengig av smuglersprit.

 4. Bra at dere understreker ting dere vil at vi skal ekstra godt legge merke til.
  Gode historier om smugler episoder.
  Dere kunne ha hatt med hvor mye smuglersprit som blir tatt inn i Norge idag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *