Alkoholloven, hvorfor er den så streng?

Alkoholloven, hvorfor er den så streng?

Alkoholloven sørger for å få ned skadene ved å begrense bruken av alkoholholdige drikkevarer som overdreven alkoholdrikking ofte fører til. En annen grunn or en slik lov er til hjelp å beskytte, eller i verste fall begrense, mindreårige i å få tak i alkohol som kan ødelegge ens helse da dens hjerne ikke er fullstendig utviklet.

Utdrag fra alkoholloven § 1-5. Aldersgrenser. Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk gruppe 3(22%-60%) må ikke skje til noen som er under 20 år.

Salg, skjenking eller utlevering av alkoholsvak drikk og alkoholholdig drikk gruppe 1(2,5%-4,7%) og 2(4,7%-22%) må ikke skje til noen som er under 18 år

 

Hvordan forebygger vi salg av rusmidler?

 • Åpningstider i vinmonopolet
 • Priser på rusmidler
 • Tilgjengelighet av rusmidler
 • Aldersgrense
 • Ikke noe reklame for noe slags rusmidler
 • Lav promillegrense
 • Tobakken/Sigarettene skjules i kjøpestedene.
 • Skoleprogrammet FRI, skolens forebygging. Fri er en kampanje som vil forebygge rusmisbruk av ungdommer. Det blir brukt på ungdomsskoler hvor en kontrakt blir delt ut til elevene. Hvis foreldrene til eleven underskriver er eleven med i trekningen av en premie, hvis han eller hun er rusfri på tidsperioden av et år.
 • Tiltak mot rusmidler, som virkelig fungerer. Det er vanlig å skille mellom tilbudsreduserende og etterspørselsreduserende tiltak innen rusforebygging. Tilbudsreduserende tiltak er tiltak som regulerer tilgjengeligheten og betingelsene for bruk. Eksempler er aldersgrenser, avgifter/priser, begrensninger i antall salgssteder, begrensninger i åpningstider, offentlige monopoler og regulering av reklame. Generelt er dette ofte upopulære tiltak, men hevdes å være av de mest virksomme. Erfaringer fra USA og Norden viser at større endringer i tilgjengeligheten, har betydelig innvirkning på salget av alkohol. For å redusere etterspørselen etter rusmidler, har vi flere strategier vi bruker. Informasjonsbaserte tiltak setter fokus på kunnskap om og skadevirkninger av rusmidler. Informasjonen skal etter intensjonen forebygge rusmiddelmisbruk.

Utdrag fra http://sites.helsedirektoratet.no/sites/fristed/Sider/default.aspx: FRI er et program som skal hjelpe deg som går på ungdomsskolen til å ta dine egne valg. Spesielt når det gjelder tobakk og rusmidler, men også på andre områder i livet.

FRI betyr frihet til å tenke selv, til å si det du mener og velge hvem du vil være. Og ikke minst – til å være FRI fra avhengighet.

 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Følger av rusbruk

Misbruk av rus har ofte resultert i skader, på en selv, andre og ens pengebok. Rus danner en avhengighet fordi det inneholder stoffer som en ikke kan gå uten i en lengre tidsperiode. Hvis en ikke får rus som han behøver for å dekke avhengigheten, føler han seg slapp, svak og er i et ganske dårlig humør. Ofte gjør denne avhengigheten det at folk gjør mange forskjellige, og ulovlige ting, for å få tak i rus. Men dette skjer bare i de verste rusmidlene (narkotika). Hvis man for eksempel går uten sigarett eller snus spør man kanskje bare en venn om en røyk eller snus. Det kommer naturligvis an på hvordan vennene dine er i forhold til rus. Hvis du er den eneste i vennegruppa som beruser seg, virker du ganske tåpelig. Du prøver å gjøre deg selv kulere, men dette gjør deg ikke kul.

 

Kilder:

Ung.no lovdata.no wikipedia.no http://sites.helsedirektoratet.no/sites/fristed/Sider/default.aspx (fri)

Annonser

3 thoughts on “Alkoholloven, hvorfor er den så streng?”

 1. altså, my bra fakta.. men man e faktisk ikke tåpelig hvis man e den eneste i vennegruppa som ruse seg. man trenger ikke å tro man er så kul bare fordi at man gjør det

 2. mye bra her

  Dere kunne ha begrunnet mer hvorfor dere synes man er tåpelig hvis man er den eneste i vennegjengen som ruser seg

 3. + jeg liker faktaene som dere kommer med, dere har funnet mange gode fakta som forteller mye.
  – dere kunne sagt litt mer om straff og hva det kommer av at men drikker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *