Smuglersprit

SMUGLERSPRIT

 

Kompisen din kjøper smuglersprit av en venn. Du kjøper også en flaske. Det fins mange konsekvenser ved kjøp av smuglersprit.

Smuglersprit har kommet mer i Norge i det siste. Grunner til dette er at de som selger det tjener penger, og det er billigere for kjøperne. I år har tollvesenet allerede tatt over 50.000 liter alkohol bare ved hedmarkgrensen.

Først og fremst kan det være farlig, for du vet ikke hva det inneholder. Kjøper du utenfor vinmonopolet, kjøper du alkohol som er enten tatt med fra andre land, eller selvprodusert. Det kan være tresprit. Tresprit inneholder metanol, noe som er veldig lik etanol (vanlig alkohol) på lukt og smak. Metanol er ikke giftig i seg selv, men når den nedbrytes i leveren via enzymet alkoholdehydrogenase, til formaldehyd og videre til maursyre. En liten dose metanol kan føre til blindhet og død.

Familien din kan påvirkes. Finner familien ut at du har kjøpt smuglersprit fra en venn, vil de ikke la deg ha kontakt med den personen lenger. Det finnes også familier som ikke bryr seg like mye, som fører til mindre konsekvenser. Allikevel, går det fortsatt utover deg selv. Den nærmeste familien er som oftest dem som først legger merke til at du drikker. Det merkes for eksempel med at løfter og avtaler brytes. Evnen til å tenke minskes, og skolearbeid blir vanskeligere. Så skolearbeidet og framtiden din påvirkes også.

Det er også straffbart å selge smuglersprit. I straffeloven paragraf § 162 står det: Den som ulovlig oppbevarer, sender, produserer eller selger stoff som etter regler er ansett som narkotika, straffes for narkotikaforbrytelse med bøter eller med fengsel inntil 2 år. Grov narkotikaforbrytelse straffes med fengsel inntil 10 år. Avgjørelsen om overtredelsen er grov, skal det legges vekt på hva slags stoff den gjelder, mengden og overtredelsens karakter. Gjelder overtredelsen en meget betydelig mengde, er straffen fengsel fra 3 til 15 år. Under særdeles skjerpende omstendigheter kan fengsel inntil 21 år idømmes. Her kan det tenkes at man reagerer med strengere straffer om det selges til mindreårige, men dette står ikke spesielt nevnt i loven.

Ikke minst får kroppen store konsekvenser. Når du drikker påvirkes mye. På 0,5 promille, blir du mindre selvkritisk og mer selvsikker. Konsentrasjonen synker, og hukommelsen blir dårlig.  Rundt 1 promille blir balansen dårlig. Tunga lammes, og du snøvler. 2 promille, sanseorganene påvirkes ytterlig, slik at synet og hørselen blir dårligere. Man blir trøtt og sløv, og kan bli kvalm. Over 3 promille, lillehjernen er alkohol forgiftet slik at muskelkontrollen er svært dårlig. Den forlengede marg kan også bli lammet, slik at pusten stopper og man dør. En hel flaske brennevin som drikkes raskt, kan gi en promille over 3 og dermed være dødelig.

Det finnes mange alkoholskader ved bruk av alkohol over lengere tid. Leveren greier ikke å bryte ned giftstoffet, og giften fortsetter å gå i blodet.  Nervesystemet, så balansen og hukommelsen blir dårligere, selv om du er edru. Du kan få abstinens, en sykdom som gjør at du kan få abstinenssymptomer som angst, skjelvetokter, hjerteklapp og søvnproblemer.

Så det å kjøpe smuglersprit kan være farlig, det kan skape problemer med familien og venner, det kan gå utover skolen, det er straffbart og ikke minst skadelig for kroppen. Til syvende og sist, ikke kjøp smuglersprit. Da slipper du så mange vanskeligheter og konsekvenser.

 

 

 

 

 

3 kommentarer til «Smuglersprit»

  1. Det er bra at det er tatt med mange fakta, og at dere har skrevet om farene ved å få i seg metanol. Jeg skulle ønske at dere hadde med litt av deres egne meninger.

  2. Dere har bra blogginnlegg, dere har mye om konskvenser,men dere kunne ha hatt litt mer fegende overskrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.